Read More
Blog

Cum alegem o usa de interior in functie de destinatia spatiului?

Usa de interior este un element important intr-o locuinta. Aceasta ar trebui sa se imbine intr-un mod placut cu decorul camerei si sa corespunda nevoilor pe care le ai. In functie de calitatea unei usi de interior aceasta iti poate oferi intimitatea si conservarea caldurii de care ai nevoie. Desi de multe ori nu pare un element la fel de important ca parchetul, tapetul, faianta etc. alegerea usii potrivite iti asigura confortul de care are nevoie locuinta ta.

Alegerea unei usi de interior pare simpla la prima vedere, dar uitandu-ne in detaliu si aici putem observa o diversitate mare de modele si un paletar generos de culori. De asemenea, luati in considerare ca in momentul achizitionarii usilor, ideal ar fi alegerea aceluiasi model si culoare. Nimanui nu i-ar placea sa-si transforme locuinta intr-un kitch din lipsa de atentie.

Usile pot fi clasificate in functie de material si stil.

Ca si materiale amintim urmatoarele tipuri de usi:

  • Usi din lemn masiv
  • Usi din lemn cu panouri de sticla
  • Usi din mdf
  • Usi de interior din sticla

Alegerea usilor de interior se face si in functie de ceea ce va doriti de la spatiul utilizat. Pentru intimitate si atenuarea zgomotelor le recomandam preponderent pe cele din mdf si lemn masiv.

Pentru o marire optica a locuintei mai potrivite sunt usile din sticla, iar pentru a oferi un aer boem locuintei va recomandam usile din lemn/mdf cu panouri de sticla.

Paleta coloristica a usilor de interior este una diversificata: cires, stejar, gri, alb, negru, wenge etc. Ca si culoare trebuie sa aveti in vedere ca usa sa se asorteze cu parchetul, gresia si faianta incaperii in functie de utilitatea acesteia.

Pentru o integrare mai buna in décor mentionam ca pe usile pline fara model se poate aplica si fototapet . Astfel cu imaginea potrivita va puteti pierde intr-o padure, imensitatea unui ocean sau varful unui munte.

Dupa cum aminteam mai sus clasificarea usilor de interior se poate face si in functie de stil.

Mai jos va enumeram cateva stiluri de usi interioare:

  • Usi batante – aici discutam de modelul clasic, cel cu balamale, intalnit frecvent in locuinte.
  • Usi glisante – potrivite in mare parte pentru delimitarea unui spatiu open space
  • Usi pliante
  • Usi franceze – extraordinare pentru incaperile mari deoarece acestea se monteaza cate doua si se deschid in ambele directii. De asemenea usile franceze ofera un aer boem locuintei.
  • Usi bellagio
  • Usi shaker
  • Usi cu panouri verticale sau orizontale.
  • Usi pivotante – potrivite in mare parte pe sectorul horeca

Alegerea unei usi se face in functie de stilul locuintei precum si scopul utilizarii spatiului alocat. Daca intr-un birou exista o preferinta pentru usile de sticla, intr-un apartament sau casa e normal sa existe o pondere mai mare a usilor din lemn masiv/mdf.

Datorita faptului ca exista trend-uri si pe partea de amenajari interioare putem observa cu usurinta ca in ultimii ani exista si o preferinta pentru usile cu panouri verticale sau orizontale cu sticla. Acestea sunt preferate pentru delimitarea unui living open space sau pentru terase.

Read More
Blog

Vrei mai mult spatiu in casa? Foloseste usile glisante

Sistemul clasic de deschidere ale usilor normale ocupa mult spatiu in camera, adica nu poti sa ai elemente de mobilier sau de decor in raza de deschidere a usii, astfel ca pentru a rezolva aceasta problema poti apela cu incredere la usile glisante.

Cum probabil stii deja, usile glisante nu sunt prinse in balamale, iar pentru a se deschide, ele culiseaza pe o sina, de-a lungul peretelui. Culisarea este eleganta si silentioasa, rezolvand o alta problema a usilor clasice – zgomotul pe care-l face usa atunci cand loveste tocul sau peretele.

Spre exemplu, intr-un dormitor foarte mic, abia incape un pat de o singura persoana, o masa de lucru pe care sunt asezate laptopul, cateva carti si un dulap. Daca dulapul ar avea usa glisanta, atunci ai putea aseza patul fata in fata cu dulapul, la doar 60 de centimetri intre ele, iar daca usa de la intrarea in camera ar fi glisanta, atunci capatul patului ar putea fi asezat chiar in dreptul usii.

In cazul in care doresti sa apelezi la astfel de usi trebuie sa stii ca exista trei tipuri de sisteme de glisare: glisare pe sina fixata in tavan, glisare pe sina plasata pe podea si glisare pe sina plasata in interiorul corpului de mobilier

Poti instala usi glisante in orice incapere si le poti decora astfel incat sa se integreze in orice spatiu. Poti sa separi incaperi sau poti sa renunti la un zid care nu-i de rezistenta si sa-l inlocuiesti cu o usa glisanta, cum este, de exemplu, zidul dintre bucatarie si camera de zi.

Cu ajutorul usilor glisante economisesti spatiu, obtii un design elegant si mai multa liniste.

Read More
Blog

Sistemul Smart Home ofera o securitate sporita casei tale

Rasa umana a cunoscut o evolutie extraodinara de-a lungul timpului, iar securitatea acesteia este foarte importanta. Inca din cele mai vechi timpuri oamenii au incercat cum au putut mai bine sa-si securizeze locuintele in fata rau facatorilor.

Odata cu trecerea anilor, rasa umana a reusit sa se adapteze si sa evolueze pana in punctul in care a dezvoltat sisteme de securitate apropiate de perfectiune.

De cativa ani incoace, utilizatorii de sisteme de alarma folosesc variantele cablate sau wireless, la care sunt conectati mai multi senzori ce transmit alerte catre diverse dispozitive de fiecare data cand este detectata o prezenta nedorita.

Sistemele mai sus amintite sunt in prezent cele mai populare, dar cu timpul vor ramane doar o amintire, deoarece in lume se instaleaza deja o noua era: cea a Smart Home.

Ce reprezinta sistemul Smart Home?

Sistemul Smart Home face referire la casele inteligente. Practic, orice locuinta poate deveni smart, iar sistemele dinauntrul acesteia vor fi interconectate si puse la dispozitia utilizatorului prin intermediul unui smartphone sau a unei tablete. Acest lucru o demonstreaza si tehnologia Google Home, propusa de gigantul IT Google. Aceasta consta intr-un asistent virtual integrat intr-o carcasa moderna, care iti ofera solutii instant la intrebarile pe care proprietarul i le adreseaza.

Portile sau usile inteligente

Portile sau usile inteligente este cem ami bun exemplu in acest sens. Portile care se deschid prin telecomanda nu reprezinta o noutate, dar o usa care integreaza un senzor de amprenta si se deschide doar la atingerea proprietarului este ceva mai rar intalnit. De asemenea, unele modele pot fi sincronizate cu telefonul si se inchid sau se deschid automat doar in prezenta proprietarului.

Camere video controlabile de la distanta

Cel mai important avantaj a acestor camere video este acela ca pot fi accesate de la distanta printr-un telefon sau computer. Camerele  se conecteaza la o retea locala de internet si pot fi accesate prin IP. Unele variante dispun de microfon, difuzor si control PTZ, deci pot receptiona sunetul din incapere sau pot fi miscate de la distanta.

Acestea sunt insa doar cateva exemple despre ce inseamna Smart Home. Lista obiectelor ce pot fi conectat dintr-o casa este destul de lunga si poate include diverse aparate, de la cele care folosesc sisteme de operare iOS sau Android, la sisteme de incalzire si chiar paturi care monitorizeaza somnul.

 

Read More
Blog

Afla de ce criterii trebuie sa tii cont atunci cand alegi usa de la intrare

Alegerea unei usi exterioare nu este o „misiune“ tocmai usoara. Spunem asta pentru ca aceasta hotarare implica multe decizii importante ce trebuie luate, care trebuie sa aiba in vedere  mai multe aspecte. Materialul din care este realizata usa de la intrarea in locuinta, designul si culoarea acesteia contribuie semnificativ la aspectul general al casei sau apartamentului.

In general, usa de la intrare presupune existenta unui sistem complet, care inglobeaza canatul, tocaria, pragul, accesoriile de prindere in pereti si sistemele de inchidere si securizare precum cilindrii, broaste, yale etc.

Iata cateva aspecte care trebuie luate in considerare atunci cand iti alegi o usa de intrare in locuinta:

Trebuie sa cereti cat mai multe informatii referitoare la compozitia si structura usii, precum: protectia termica, fonica si antiefractieinainte. Toate materialele folosite la fabricarea acesteia, cat si modalitatea de dispunere a acestora (determina rezistenta si stabilitatea in timp a usii achizitionate).

Acesoriile pentru securizarea intrarii trebuie sa fie alese o data cu achizitionarea usii, eventual de la acelasi furnizor. Astfel, se evita situatiile cand usile nu permit instalarea dispozitivelor de protectie cumparate separat de la un alt furnizor.

Aspectul estetic

Aspectul usii este foarte important, deoarece stilul arhitectonic al casei trebuie sa-si gaseasca corespondent in stilul si accesoriile usii de la intrare. Prin culoare si model, aceasta trebuie sa fie in ton cu intreaga amenajare, ba chiar sa-i adauge un plus de valoare prin calitatile sale decorative.

Rezistenta in timp

Din cauza faptului ca sunt expuse conditiilor dificile existente la exterior, usile de intrare isi pierd aspectul initial mult mai repede decat cele din interior, care sunt mult mai bine protejate. Daca puneti accent pe decorul in stil clasic sau traditional, alegeti o usa din lemn.

Pentru siguranta si protectie insa va puteti orienta spre o usa metalica. Aceasta este, de regula, protejata cu folii de tabla galvanizata dispuse pe structuri din lemn sau otel. In general, miezul panoului poate fi tip fagure de stabilizare, din placi de PAL plin, perforat sau triplustratificat, adesea ranforsate suplimentar cu bare de otel.

Materialul din care este realizat usa

In zilele noastre, este mai greu de apreciat materialul din care este realizata usa, doar la o prima impresie. Au aparut materiale noi si combinatii realizate cu scopul de a valorifica la maximum avantajele fiecarui material in parte. Lemnul este folosit pentru placarea usilor la exterior, iar miezul panoului se fabrica din materiale dure sau semidure. Se pastreaza astfel avantajul decorativ al lemnului, in timp ce rezistenta si stabilitatea usii sunt asigurate de structura dura, eventual blindata cu o folie metalica din otel.

 

Read More
Blog

Amenajarea corecta a livingului

Livingul este, alaturi de bucatarie, camera care necesita o atentie deosebita si bineinteles un buget considerabil pentru a obtine un ambient placut.

Pentru a evita pe cat posibil greselile de amenajare, in primul rand, trebuie sa te gandesti la cele doua mari functii pe care livingul le indeplineste: cea estetica si cea functionala. Prin urmare, este necesara o armonizare a designului si a elementelor care vor compune functionalitatea camerei.

Foarte multe persoane ignora instalatia electrica a incaperii si a casei, iar acest aspect ne afecteaza confortul. Fie iluminat insuficient sau ineficient, fie exista prea putine prize, care ne obliga sa intindem prin toata camera prelungitoare astfel incat sa putem folosi televizorul, laptopul, sa putem incarca telefonul sau tableta, ori alte dispozitive necesare in camera.

Pentru a evita aceasta problema, este indicat sa amplasezi prize accesibile care sa elimine cablurile inestetice intinse pe pardoseala sau agatate pe perete. Analizeaza foarte bine livingul pentru a realiza aceste schimbari din etapa de renovare, deoarece acum este momentul potrivit pentru orice modificare.

Daca vorbim despre piesele de mobilier, aici trebuie sa iei in calcul spatiul existent si nevoile tale. Daca ai multi prieteni si rude care te viziteaza si care raman peste noapte, este bine sa te orientezi catre canapea extensibila. In cazul in care copiii tai sunt pasionati de jocuri pe console, poti lua in calcul o masuta cu sertare si astfel sa poti ascunde acolo cablurile.

Daca living nu este unul tocmai luminos, ar fi recomandat sa alegi un mobilier de inaltime medie, astfel incat lumina naturala sa nu mai fie blocata de o biblioteca inalta sau vreun corp tip soldat. In plus, tendinta actuala este a de utiliza biblioteci realizate din module, deoarece, in functie de dispunerea lor, acestea pot modifica permanent imaginea ansamblului. Structura acestor module este usoara, dar solida, iar combinarea sau alaturarea diverselor materiale contrastante (lemn, sticla sablata, aluminiu) reliefeaza o eleganta discreta. Mai exista si optiunea incastrarii mobilierului in perete pentru a mai economisi spatiu.

Revenind la canapea, ideal ar fi ca aceasta sa fie amplasata in mijlocul livingului, insa, acest lucru nu se poate realiza decat in functie de marimea si configuratia camerei. Daca spatiul nu este suficient aceasta va trebui pusa langa un perete pentru a pastra o circulatie cat de cat fluenta.

In cazul livingului, zona de conversatie (numita asa pentru ca ea se compune din canapea si fotolii sau scaune unde ne asezam efectiv pentru a avea o conversatie) devine punctul de greutate al camerei, de aceea, canapeaua trebuie sa fie confortabila, cu un design ergonomic, adaptat spatiului locuintei noastre. Un model functional, deseori folosit este cel tip coltar sau in forma de L, eliminand necesitatea completarii cu un fotoliu.

Vopsirea unui perete intr-o culoare potrivita sau lipirea unui tapet elegant, poate da un plus de culoare livingului tau, mai mult de cat te-ai fi asteptat. Trebuie sa ai grija la culoarea pe care o alegi si la contrastul pe care il face cu celelalte obiecte din camera (canapea, mobila, parchet).

Read More
Blog

Ai o bucatarie mica? Afla cum o poti amenaja eficient

Nu putini sunt cei ce au apartamente micute, care datorita unei amenajari mai putin inspirata, creaza mari probleme in ceea ce priveste spatiul  in casa. Specialistii in domeniu sustin ca spatiile foarte inguste pot fi incapatoare daca inveti sa folosesti corect fiecare coltisor si daca investesti in solutii inteligente pentru organizare.

In ceea ce priveste bucataria, locurile care sunt de obicei ignorate atunci cand aceasta este amenajata sunt reprezentate de zonele de deasupra mobilierului sau cele de deasupra usii. Sunt spatii care de cele mai multe ori raman nefolosite. De aceea este important sa alegi mobilier inalt, pana in tavan. Vei obtine in acest fel un raft in plus in dulapurile tale suspendate.

Deasupra usii poti monta la fel de simplu un un dulap mic inchis sau o polita pe care sa asezi cutii pentru depozitare in care sa pastrezi ustensile pentru gatit pe care nu le folosesti frecvent, avand in vedere ca este un loc mai putin accesibil.

De asemenea nu trebuie sa uitam de zona din dreptul ferestrei care poate fi la fel de utila. Spre exemplu, ai putea sa asezi cu succes chiuveta, astfel incat sa admiri si peisajul in timp de speli vasele.

Un alt aspect demn de luat in seama este masa pliabila, ascunsa in perete, care se dovedeste a fi extrem de utila in bucatariile mici. O poti strange atunci cand gatesti, pentru mai mult spatiu de miscare.

In cazul in care nu ai loc pentru o masa, atunci o polita mai lata poate fi folosita pe post de blat atunci cand gatesti. De asemenea, poti alege scaunele pliabile sau pe cele care se stivuiesc pentru a avea mai mult loc cand nu le folosesti.

Un alt truc pe care trebuie sa-l inveti, daca ai o bucatarie foarte mica, este compartimentarea eficienta a dulapurilor . Este necesar ca fiecare raft si dulap sa fie organizat in interior potrivit lucrurilor pe care doresti sa le pastrezi acolo. De exmplu, un raft vertical este alegerea perfecta pentru a mentine in ordine flacoanele si borcanelele de condimente.

Pentru ca bucataria ta sa para mai spatioasa, chiar daca nu este, apeleaza la cateva trucuri de amenajare care „pacalesc” privirea: foloseste predominant culori deschise, precum crem, alb, bej, lemn deschis sau galben si alege suprafete lucioase, care reflecta lumina.