Blog

Cum alegem o usa de interior in functie de destinatia spatiului?

Usa de interior este un element important intr-o locuinta. Aceasta ar trebui sa se imbine intr-un mod placut cu decorul camerei si sa corespunda nevoilor pe care le ai. In functie de calitatea unei usi de interior aceasta iti poate oferi intimitatea si conservarea caldurii de care ai nevoie. Desi de multe ori nu pare un element la fel de important ca parchetul, tapetul, faianta etc. alegerea usii potrivite iti asigura confortul de care are nevoie locuinta ta.

Alegerea unei usi de interior pare simpla la prima vedere, dar uitandu-ne in detaliu si aici putem observa o diversitate mare de modele si un paletar generos de culori. De asemenea, luati in considerare ca in momentul achizitionarii usilor, ideal ar fi alegerea aceluiasi model si culoare. Nimanui nu i-ar placea sa-si transforme locuinta intr-un kitch din lipsa de atentie.

Usile pot fi clasificate in functie de material si stil.

Ca si materiale amintim urmatoarele tipuri de usi:

  • Usi din lemn masiv
  • Usi din lemn cu panouri de sticla
  • Usi din mdf
  • Usi de interior din sticla

Alegerea usilor de interior se face si in functie de ceea ce va doriti de la spatiul utilizat. Pentru intimitate si atenuarea zgomotelor le recomandam preponderent pe cele din mdf si lemn masiv.

Pentru o marire optica a locuintei mai potrivite sunt usile din sticla, iar pentru a oferi un aer boem locuintei va recomandam usile din lemn/mdf cu panouri de sticla.

Paleta coloristica a usilor de interior este una diversificata: cires, stejar, gri, alb, negru, wenge etc. Ca si culoare trebuie sa aveti in vedere ca usa sa se asorteze cu parchetul, gresia si faianta incaperii in functie de utilitatea acesteia.

Pentru o integrare mai buna in décor mentionam ca pe usile pline fara model se poate aplica si fototapet . Astfel cu imaginea potrivita va puteti pierde intr-o padure, imensitatea unui ocean sau varful unui munte.

Dupa cum aminteam mai sus clasificarea usilor de interior se poate face si in functie de stil.

Mai jos va enumeram cateva stiluri de usi interioare:

  • Usi batante – aici discutam de modelul clasic, cel cu balamale, intalnit frecvent in locuinte.
  • Usi glisante – potrivite in mare parte pentru delimitarea unui spatiu open space
  • Usi pliante
  • Usi franceze – extraordinare pentru incaperile mari deoarece acestea se monteaza cate doua si se deschid in ambele directii. De asemenea usile franceze ofera un aer boem locuintei.
  • Usi bellagio
  • Usi shaker
  • Usi cu panouri verticale sau orizontale.
  • Usi pivotante – potrivite in mare parte pe sectorul horeca

Alegerea unei usi se face in functie de stilul locuintei precum si scopul utilizarii spatiului alocat. Daca intr-un birou exista o preferinta pentru usile de sticla, intr-un apartament sau casa e normal sa existe o pondere mai mare a usilor din lemn masiv/mdf.

Datorita faptului ca exista trend-uri si pe partea de amenajari interioare putem observa cu usurinta ca in ultimii ani exista si o preferinta pentru usile cu panouri verticale sau orizontale cu sticla. Acestea sunt preferate pentru delimitarea unui living open space sau pentru terase.

Related Posts